Polimiyozit Nedir ?

Polimiyozit,nedeni tam olarak bilinmeyen,100.000’de 1 görülen ,çizgili kasın inflamasyonu ile giden immun sistem aracılı bir hastalıktır.Kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görülürler.

50’li yaşların hastalığı olmakla beraber sinsi olarak başlar ve hızla ilerler.Kaslarda güçsüzlük genelde alt ekstremiteden başlar ve tedavi edilmediği sürece ilerlemeyi çok sever.

SLE ve Juvenil Artrit gibi hastalıklar sıklıkla eşlik eder.

Polimiyozit Belirti ve Bulguları Nelerdir ?

Hastalık tüm vücudu tutmaktadır.Genelde kalça ve omuz kaslarında zayıflama ve güçsüzlük,ses ile ilgili problemler görülmekte olup,nefes darlığıda görülebilir.

Hastanın ses ile ilgili problemi olmasının sebebi ses kaslarındaki zayıflama,nefes darlığı çekmesinin sebebi de soluk kaslarındaki zayıflama ve inflamasyondur.

Hastalığın sebebi henüz bilnmemektedir.
                                                          Hastalığın sebebi henüz bilnmemektedir.

Klasik sistemik hastalık bulguları ateş, halsizlik,iştahsızlık burada da görülür.

Hastalar genel anlamda kendilerini güçsüz hissettiklerinden bahsederler ve zamanla kilo vermişlerdir.En çok şikayetçi oldukları şeyler ise merdiven çıkamama ve kolları yukarı kaldırırken yaşanan zorlanmalardır.

Polimiyozit Tanısı Nasıl Konulur ?

Yukarıda belirtiler kısmında verdiğimiz semptomlar eğer hasta mevcut ise doktor şüphelenmeli ve kas muayenesi yapmalıdır.İdrar tahlili istenmeli ve kas yıkımı izleri aramalıdır.Ayrıca kas gücünü ölçmek amacıyla EMG yöntemini de kullanabilir.EMG’de bol miktarda patolojik spontan aktivite gözlenir.

İleri tetkik olarak doktor kastan küçük bir parça alabilir yani biyopsi yapabilir.Kas biyopsisi Polimiyozit için kesin tanıyı koydurur.

Polimiyozit’in Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Hastalığın tedavisi 5 aşamalıdır.İlk aşamada hasta steroid kullanmaya başlamalıdır.Burada temel amaç var olan iltihabı ve iltihabın sebep olduğu ağrıyı gidermektir.Hastada kemik erimesi bulguları varsa D vitamini desteği verilmelidir.İlk aşama steroidlerdir.

İkinci aşama Fizik Tedavi’dir.Hasta,hastalık çok şiddetlenmediği sürece egzersizi bırakmamalıdır.Egzersiz programı uzmanından edinilmeli ve hasta kendi kafasına göre egzersiz yapmamalıdır.

Üçüncü aşama diyettir.Hasta zaten hali hazırda kullandığı steroidin yan etkisi olarak kilo alıyordur.Bu kilo alımına ek olarak düzensiz beslenirse işler daha kötüye gidebilir.Uzmanından bir diyet programı edinmeli ve düzenli beslenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Sağlığına Her Açıdan Destek

Per Oca 12 , 2023

Recent Post