Okul öncesi çocuğunuz tuvaleti kullanmayı öğrense ve tüm gün kuru kalsa bile (genellikle iki ve dört yaş arası), hala arada bir geceleri yatağını ıslatma yaşanabilir. Bu altı veya yedi yaşına kadar normaldir. Bu yaştan sonra, yatak ıslatma hala normaldir ama çocuğunuz için üzücü olabilir ve gece başka yerde kalma gibi sosyal aktivitelerden zevk almasını önleyebilir.
Çocuğunuzu yatak ıslatmadan dolayı cezalandırmanız ya da eleştirmeniz gerekmez. Bilerek yapmamaktadır ve onun kontrolünde değildir!
Gece yatak ıslatma eğer çocuk gece kuru kalmayı hiç başaramamışsa birincil, eğer en az 6 ay kuru kaldıktan sonra tekrar yatak ıslatma başladıysa ikincil olarak adlandırılır.
İkincil Enürezis, genellikle çocuğun yaşamındaki ölüm, boşanma, kardeş doğumu, taşınma gibi stresler sonucu veya altta yatan idrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı gibi fizyolojik rahatsızlıklar sonucu olur. Önceden böyle bir sorunu olmayan çocukta, psikolojik bir stres olmadan altını ıslatma başlarsa, bir an önce doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Birincil Enürezis’de ise normal gelişim basamağına daha geç ulaşan bir çocuk söz konusudur. Bu çocuklarda, mesane kaslarında dengesizlik, mesane kapasitesinin sınırlı olması, çok su içme veya gece idrarın az olmasını sağlayan ADH (antidiüretik hormon) ile ilgili problemler sonucu gece idrar yapma ihtiyacı oluşur ve çocuk uyanamayarak altını ıslatır. Birincil enürezis, genellikle kalıtsaldır, çocukluklarında hem anne hem de baba benzer bir sorun yaşamışlarsa, çocuk için de risk yüksek olacaktır. Genellikle, gece kuru kalabilme yaşı da benzer olacaktır. Alt ıslatma , erkek çocuklarda kızlara göre 4 kat daha sık görülmektedir. 5 yaşındaki çocukların % 15′ i halen gece kuru kalamamaktadır. Eğer bu durum, çocuk için sorun oluşturmaya başladıysa, doktora başvurma zamanı da gelmiş demektir. Tedavide, çeşitli yöntemler mevcuttur. Çocuğu motive edecek kayıt tutma- takvim yöntemi , mesane kapasitesini arttırıcı çalışmalar, alarm cihazı kullanımı bu yöntemler arasındadır. Ayrıca enfeksiyon riski de bulunabilir, doktorunuz bir idrar tahlili ile bunu kontrol edecektir.
Enfeksiyon ne zaman söz konusudur?
Aşağıdaki belirtiler bir enfeksiyonu gösterebilir:
• Çocuğunuz aniden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsa (örneğin beş dakikada bir) ama her seferinde az miktarda idrar çıkıyorsa.
• Sık idrara çıkma yanında ağrı, ateş, ya da kötü koku varsa.
• Çocuğunuzda karın ağrısı ya da açıklanamayan ateş ortaya çıkarsa
• Çocuk doktorunuza danışın, o bir idrar tahlili ile enfeksiyon olup olmadığını kontrol edecektir.
Kızlarda daha fazla enfeksiyon olur
Bunun nedeni üretra ağzının, mesaneden dışarı doğru giden tüpün kısa ve anüse yakın olmasıdır. Bakteriler kolayca mesaneye girebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır:
• Kızınızın altını önden arkaya doğru silin ve ona da aynısını yapmayı öğretin.
• Bağırsak hareketlerinden sonra kullanmak için bebek mendillerini banyoda el altında tutun.
• Köpüklü banyolardan kaçının, köpükler mesaneye girip tahriş edebilir ve enfeksiyona yol açabilir.
• Kızların su veya diğer sıvıları sık içtiğinden emin olun. Kızlar gün içinde her iki ila dört saatte bir idrara çıkmalı ve yeterince sıvı içiyorlarsa idrarları açık renk (neredeyse berrak) olmalıdır.
Ne zaman endişelenmek gerekir?
Geceleri yatak ıslatmayan veya nadiren ıslatan çocuğunuz bunu yapmaya başlarsa doktorunuza bildirin. Bu bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi veya şeker hastalığı, böbrek hastalığı veya kabızlık işareti olabilir. Benzer şekilde, gündüzleri kuru oldu bir çocuk gün içinde altını ıslatmaya başlarsa, hemen hemen her zaman fiziksel bir nedeni vardır. Her değişiklik biraz dedektiflik ve belki de bir genel sağlık kontrolü gerektirir.
Nasıl akıyor?
Özellikle erkek çocuğunuz varsa çocuğunuzun idrar akışına dikkat edin. Vücuttan uzağa bir yay çizen, düzgün, güçlü bir akış erkek çocuklarında normaldir. Zayıf, damlayan veya iç çamaşırı ya da çocuk bezini sürekli nemli bırakan az miktarda sürekli idrar çıkışı, idrar yolunda bir anormallik belirtisi olabilir. Bir çocuk idrara çıkarmakta veya idrarı başlatmakta zorlanıyorsa, doktorunuza bildirin; idrar yolu ile ilgili bir sorun olabilir.
Renk ve koku
Çocuğunuzun idrarı pembe ya da çok koyu renkse veya olağandışı kokuyorsa, hemen doktorunuzun dikkatini çekin. Böbrek veya karaciğer sorunları buna neden olabilir ve hemen incelenmesi gerekir. Erken tedavi böbrek hasarını önleyebilir.
Çoğu idrar yolu sorunu kolayca düzeltilmekle birlikte, hızlı bir şekilde ele alınması için sorunları fark edebilmek önemlidir.