Grip virüsünün bizzat kendisi zatürreeye yol açabildiği gibi, diğer mikroorganizmalara bağlı zatürree türlerinin ortaya çıkmasını da kolaylaştırabilir. Gribin ağır seyrettiği ve ölümcül olduğu olgular, çoğunlukla zatürreenin gribe eşlik ettiği olgulardır. Bu nedenle, zatürree ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için grip salgınlarının da önlenmesi gerekmektedir.
Grip Aşıları
Gripten korunmak üzere aşılar geliştirilmiştir. Bu aşılar bir yıl süreyle korunma sağlar. Grip aşıları her yıl eylül, ekim aylarında ya da en geç kasım ayında, bir doz, kas içine yapılmalıdır. Çocuklara ilk kez aşılama yapılıyorsa, bir ay arayla iki doz uygulanır. Grip aşısı gribe yakalanma riski yüksek veya grip olduğunda gribin ağır ve ölümcül seyredebileceği kişilere uygulanmalıdır. Yine, bu risk grubundaki kişilere grip virüsünü taşıyabilecek olan kişiler de aşılanmalıdır.
Pnömokok Aşısı
Zatürree nedenleri arasında tüm dünyada en sık rastlanan mikroorganizma Streptococcus pneumoniae’dir. Kısaca pnömokok dediğimiz bu bakteriye karşı hazırlanmış bir aşı bulunmaktadır. Pnömokoklar, başta üst solunum yollarında olmak üzere, zatürree dışında enfeksiyonlara da yol açabilir. Bu aşı tamamen olmasa da, yüksek riskli kişilere uygulandığında, kısmen koruma sağlayabilmektedir. Aşı bir kez, kas içine yapılmaktadır. Beş yıl sonra bir kez tekrarı yapılabilir.
Aşıların Güvenilirliği
Grip ve pnömokok aşıları yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında yapılmaz. Grip aşısı, yumurta allerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Bunun dışında her iki aşı da oldukça güvenlidir. Aşı uygulanan yerde ağrı ve kızarıklık gelişebilir. Ayrıca, ateş, halsizlik, kızarıklık gibi bazı yan etkiler görülebilir. Ancak, bunlar geçici ve hafiftir.
Uzm. Dr. Sevin Karalar