Yapışkanotu, ısırgangiller familyasından, 30-80 cm boyunda, dikine yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi dört köşe olup üzeri çengele benzer ince kıllarla örtülüdür. Gövdenin alt bölümü çok dallıdır. Yaprakları almaşık ve tam kenarlıdır. Çiçekleri yaprak sapları dibinde kümelenmiş şekilde oldukça küçük çok sayıda çiçekten meydana gelir ve genellikle beyazımsı yeşil renklidir.
Yapışkanotu (yoğurt otu) üç çeşidi bulunur. Genel olarak üç çeşidi de aynı şifalı özelliklere sahiptir. Fakat yetiştiği yerler ve biçim itibariyle birbirinden ayrılmaktadır.
Yapışkanotu Faydaları
Böbrekleri, karaciğeri, dalağı zehirli ve zararlı maddelerden arındırır.
Lenf kanseri dahil olmak üzere, tüm lenf sistemi hastalıklarında kullanılmalıdır. Lenf sistemindeki tıkanıklıkları açar ve zararlı maddelerden arındırır.
Çayı ile sürekli yapılan gargaralar guatr ağrılarını hafifletir.
Eşsiz bir ödem ve toksik atıcıdır.
Bitki çayı, çay içimi, dıştan kompres ve yıkama biçiminde, deri hastalıklarına, yaralara karşı kullanılabilir. Sedef, seboreik dermatit ve egzama gibi cilt sorunlarından kurtulmada oldukça etkidir.
Bitki, epilepsi (sarah) hisleri, Parkinson hastalığı, sinirsel hastalıklar, idrar tutukluğu, kum ve taş rahatsızlıklarında da önerilir. Her tür böbrek hastalığı ve böbrek iltihabına karşı, yapışkanotu – altınbaşak eşit karışımının çay ile kürsel uygulanmalıdır.
Yapışkan otunun kullanımı
Yapışkan otu çayı: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Günle 2-5 bardak taze demlenmiş çay, gargaralar eşliğinde soğutulmadan içilir.
Yapışkan otu merhemi: İyice yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu, mutfak robotu kullanılarak elde edilir. Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bitki özsuyu iyece karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır, üzün süre dayanmaz, küflenir.