Somon Balığı Faydaları

Somon balığı vitaminleri, mineralleri ve düşük kalorisi ile 7’den 70’e herkesin tüketmesi gereken sağlıklı bir besin. Her mevsim balık tezgahlarında kendine yer bulan somon, sezon dışında da balık yemek isteyenler için bir fırsat.

Omega 3 yağ asitleri, B12 vitamini ve protein bakımından oldukça zengin olan somon balığı, dolgun ve pembe görüntüsüyle fazlasıyla iştah açıcı bir besin. Kalp-damar ve göz sağlığını korumada ve iyileştirme faydası bulunan somon balığının düşük kalorili olması, kilo problemi olanların da rahatlıkla yiyebileceği bir besindir.

Diğer balıklar gibi pişirildiğinde balık kokusu olmayan somon balığı bu özelliğiyle hamileler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Astım, artirit ve kanser hastalığına karşı koruyucu ve bu hastalıklarda yardımcı tedavi olarak önerilen somon, emboli gibi ciddi bir rahatsızlıkta kanın pıhtılaşmasını önleyebilen bir mucizedir.

A, C, D, B6, B12 vitaminleri ve Demir, Fosfor, Magnezyum, Potasyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan somon balığı, 0 karbonhidrat özelliğiyle haftada en 1 kez tüketilmesi gereken sağlıklı bir balıktır.

Somon balığının faydaları

Haftada en az 1 kez somon balığı yerseniz, kardiyovasküler hastalıklara karşı önlem almış olursunuz. Tabi ki somon balığının tüm faydalarını maksimum düzeyde elde etmek için diğer öğünlerinizde de sağlıklı beslenmeyi amaç edinmiş olmalısınız. Kızartmalar, hamur işleri ve yüksek karbonhidratlı besinlerden oluşan beslenme şekli, somon balığından beklediğiniz faydayı alamamanıza neden olacaktır.

Kardiyovasküler hastalıklar, kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. Bu hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme temel felsefeniz olmalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde düzenli balık tüketiminin önemli bir yeri vardır. Somon balığındaki omega 3 yağ asitleri, niasin ve B12 vitamini kalp hastalıklarında ilenen trigliserid seviyesinin düşmesini sağlar.

Somon balığının düzenli olarak tüketilmesi ile kanser hastalıklarına karşı da önlem alınmış olunur.

Somon balığı ağrı, ateş ve inflamasyonu azaltıcı bir etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle gripte ve soğuk algınlıklarında tüketildiğinde tedaviye yardımcıdır.

Somon balığının ağrı kesici olması, kan pıhtılarının ağrıya neden olduğu durumlarda oldukça faydalıdır. Emboli gibi kanın pıhtılaşmasına neden olan rahatsızlıklarda somon balığının kan akışını ve kan basıncını düzenleyen bir özelliği vardır.

Kilo vermek isteyen kişilerin diyet listelerinde haftada 1 kez fırında pişirilmiş somon balığına yer vermeleri önerilir. Yüksek proteinli, düşük yağlı, kolay sindirimli somon balığı kilo vermeyi sağlar ve aynı zamanda tok tutar.

Somondaki kalsiyum ile sağlıklı bir cilt elde edilirken, omega 3 yağ asitleri ile Alzheimer hastalığının ve yaşlılığa bağlı unutkanlıkların önlenmesi sağlanır.

Somon balığı Norveç’ten geliyor

Türkiye’de somon balığının yetişmesi için uygun mevsim şartları yoktur. Bu nedenle tezgahlardaki tüm somon balıkları Norveç’teki somon üretim çiftliklerinden ithal edilir. Soğuk sularda yaşayan somon, Norveç’te derin sulara kurulmuş somon balığı üretim çiftliklerinde özenle yetiştiriliyor.

Norveç’teki üretim çiftlikleri sayesinde somon balıklarının neslinin de tükenmesinin önüne geçiliyor. Yani marketlerin balık tezgahlarında görmüş olduğunuz fileto somonlar sağlıklı koşullarda ve denetim altında yetiştiriliyor.

Somon alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Donmuş somon balığını hemen pişirmeyecekseniz, vakit kaybetmeden derin dondurucunuza koymalısınız. Balığınızı alışverişinizin sonunda alın ki buzları çözülmesin.
  • Eğer tezgahta donmamış bir somon balığı gördüyseniz tazeliğini anlamak için parmağınızı balığın derisine bastırdığınızda parmak izinin kaybolması gerekir. Bu, balığın suyunu kaybetmediğini gösterir.
  • En taze fileto somonun derisi lekesiz, eti sıkı, nemli ve parlak görünür. Donuk olmayan somon balığını aldığınız gün pişirmeniz en doğrusudur.

Somon balığını en doğru pişirme şekli

Fırında kendi suyuyla, az miktarda yağ ilavesiyle pişirilen somon balığı, besin değerlerini yitirmez.

Kenevir yağından şampuan, krem ve sabun üretildi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Tüp bebek tedavisi öncesi vücudu nasıl hazırlamalıyız?

Sal Ağu 25 , 2020
Tüp bebek tedavisine karar verilen çiftlerde genel olarak izlenecek tedavi basamakları belli başlı protokollere göre belirlenir. Hastaya göre gerekli modifikasyonlar yapılabilse de tüm tedavilerde amaç kadından yeterli sayıda olgun yumurta elde edip bunların laboratuvar ortamında döllenmesini sağlamak ve oluşan embriyonun anne rahmine transferiyle gebelik elde edilmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum […]
Tüp bebek tedavisi öncesi vücudu nasıl hazırlamalıyız?

Recent Post