Estetik gülüş tasarımı, kişinin, diş boyutlarını ve var olan şekil bozukluklarının düzeltilmesine yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi planlaması ile diş etlerinde de istenilen ve gerekli görülen düzenlemeler yapılabilmektedir. Özet ile açıklamak isteyecek olursak; dişlerdeki estetik dokunuşlara beyaz estetik, diş etlerindeki estetik dokunuşlara pembe estetik adı verilmektedir. İyi bir gülüş tasarımı planlamasında; güzel sonuçlar için pembe estetik ve beyaz estetiğin birbirlerini tamamlaması gerekmektedir.
Diş boyutları arasındaki uyum planlanırken altın oran kaidesi göz önünde bulundurulur. Bu prensibe göre her bir dişin diğer dişlere göre olması gereken bir boyutu ve görünürlüğü vardır. Bu durum; dişlerin en ölçüsü için de geçerlidir. Altın oran prensibine uymayan hiçbir planlama ve tasarım kişiye estetik bir görünüm kazandırmayacaktır. Bu nedenle altın oran prensibinin göz önünde bulundurulması çok önemlidir.
Estetik gülüş tasarımı sırasında gerçekleştirilen uygulamalar nelerdir?
- Ortodonti tedavisi ile diş dizilimindeki bozukluklar giderilir.
- Diastema tedavisi ile dişler kesilmeden diş aralığındaki boşluklar doldurulur.
- Diş eti hizasındaki eviye düzensizlikleri onarılarak, diş etindeki problemler çözülür.
- Dişlerin, dudak ve yanak uyumları sağlanır.
- Var olan kırık ve çapraşık dişler; laminate veneer, seramik veneer veya zirkonyum veneer çeşitlerinden kişiye uygun olanı ile tedavi edilir.
- Renklerinde koyulaşma görülen dişlere beyazlatma işlemi yapılır.
- Eksik dişlerin yerine, implant uygulamaları veya köprü protezler yapılarak diş dizisi güzel bir görünüme kavuşturulur.
Kişi gülüş tasarımı uygulamalarında nelere dikkat etmelidir?
Kişinin niçin gülüş tasarımı uygulamalarına yönelmiş olduğu; ilk muayenesinde kendisinden gülümsemesi istenildiğinde; ağzını gösterirken çekinmesi, gülümserken ağzını açıp kapaması ile kolaylıkla fark edilir. Ağız içi muayenesi sonrasında da fark edilen bu durumlar doğrulanır. Genel olarak; birbirleriyle uyumları bozuk olan dişler, bu bozukluklara bağlı olarak diş etlerindeki sağlıksızlık ilk belirlenen durumlardır.