Yaşyaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi

Gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalları gözyaşını burun boşluğuna ulaştırırlar. Bu kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması gözyaşının dışarı akmasına neden olur. Tıkanıklık doğuştan olabileceği gibi, travma, iltihaplanma veya burun ameliyatlarına bağlı da olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Gözyaşı kanalları tıkanan hastalarda gözyaşının devamlı dışarı akması, gözyaşı kesesinin iltihaplanması buna bağlı kızarıklık ve kesede şişlik gibi belirtiler olur.

Göz sulanmasının sebebi nedir?

Gözün devamlı sulanmasının en sık rastlanan sebebi gözyaşını keseden buruna ileten (nazolakrimal) kanallarda olan tıkanıklıktır. Bu tıkanıklığı açmak için yapılan ameliyatlara daktriosistorinostomi veya DCR adı verilmektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Açık ameliyat yöntemi yaklaşık olarak yüz yıldır uygulanan klasik bir operasyondur. ( Toti ameliyatı). Ancak teknolojideki hızlı gelişmenin tıbba kazandırdığı endoskoplar internal yani kapalı yöntemi bir seçenek olarak ortaya koymuştur.

Endoskopik yöntemle yapılan ameliyatın avantajları

  • Cilt kesisi yapılmaması nedeniyle dışta bir yara izi olmaz.
  • Gözyaşı kesesine sınırlı bir müdahalede bulunulduğu için kesenin pompa fonksiyonu bozulmaz.
  • Hastalar operasyonun aynı günü evlerine gidebilmektedirler.
  • Tecrübeli ellerde operasyon süresi daha kısadır.

Gözyaşı kanallarına takılan silikon tüpler ne zaman alınır?

Silikon tüpler en az 6 – 8 hafta (daha uzun süreler bırakılması da önerilir) süre ile yerinde bırakılmalıdır. Çok basit olarak, gerekli olursa lokal anestezi ile silikon tüpler göz köşesinde kesilerek kolaylıkla burundan küçük bir nazal endoskop yardımı ile alınabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Paz Kas 5 , 2023
Göğüs kafesinde, göğsün orta çizgisinden biraz daha sol tarafta bulunan ve hayati önem taşıyan kalp, kaslı yapıya sahip bir organdır. Günde ortalama 100 bin kez kasılarak neredeyse 8000 litre kanı dolaşıma pompalayan bu organın erkeklerde ağırlığı 340 gram iken kadınlarda yaklaşık 300-320 gram kadardır. Kalp yapısında oluşan herhangi bir bozukluk […]

Sağlık Gündeminde Ne Var?

Recent Post