Yeni doğmuş bebeklerde ilk dört gün içinde sarılık hastalığı oldukça sık görülen bir durumdur. Yeni doğan bebeklerin yarısından fazlasında erken doğan bebeklerin ise hemen hemen hepsinde yeni doğan sarılığı gözlemlenir.
Sarılık tehlikeli bir durum değildir ve bebeklerin çoğunda yaklaşık iki hafta içinde geçmektedir. Yeni doğan bebeklerde sarılık bilirubin denilen ve cilde sarı rengini veren maddenin kanda aşırı çoğalması ve vücuttan atılamaması sebebiyle oluşur. Kırmızı kan hücreleri yani alyuvarlar yeni doğan bebeklerde çok daha fazladır. Bunların parçalanması ve yıkımı sırasında bilirubin maddesi ortaya çıkar ve bebeklerde yüzde sararma, özellikle göz çukurlarında sararmalar meydana gelir. Sarılığın erken teşhis edilmesi önem taşır. Bebeklerin çoğunda sarılık kendiliğinden iki hafta içinde geçmektedir. ancak geçmeyen bilirubin miktarı beyne zarar verebilir.
Sarılık Oluşumuna Sebepler
Sarılık oluşumu biluribin miktarı ile ilgilidir. Bilirubin miktarı çeşitli sebeplerle aşırı yükselebilir. Bunlardan biri anne ve babanın kan uyuşmazlığı olması durumunda açığa çıkar. Alyuvarların olması gerekenden çok daha fazla hızla parçalanması bilirubin miktarını artırır. Sarılık oluşumuna diğer etken ise yeteri kadar anne sütü alamamasıdır. Annenin emzirmek istememesi, anne sütünün yetersiz olması veya bebeğin emmesi sebebiyle aç kalması durumlarında sarılık oluşumu başlar. Eğer annede şeker sorunu varsa bebeklerde sarılık oluşma olasılığı çok daha fazladır. Zor doğum oluşması sebebiyle bebeğin kafatasında kan toplanması oluşursa sarılık görülmesi normaldir. Yeni doğan bebekler idrar yolu enfeksiyonu kaparlarsa da yeni doğan sarılığı oluşabilir. Ayrıca doğuştan gelen bazı hastalıklar sarılığı tetikleyebilir.
Sarılık Nasıl Anlaşılır?
Yeni doğan bebeklerde özellikle göz çevresinde ve göz içinde sararmalar meydana gelebilir, yüzünde ve alın kısmında belirgin bir şekilde sarı oluşumlar gözlenebilir, vücudun belirli yerlerinde sararmalar oluşabilir. Kollar, bacaklar ve boyun civarında sarı lekeler giderek büyüyen bir hızla oluşabilir. Bu durumda bebeğin sarılık olduğu anlaşılabilir. Bebeğin sarılık olduğu anlaşıldığı zaman vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kandaki bilirubin miktarının tespiti ve bebeğin gözlem altında tutulması gereklidir.
Sarılık Tedavisi
Bebekte gözle görülür şekilde sararmalar oluşmaya başlamışsa, vücut, kol, bacak, boyun ve göz çevresinde sararmalar oluşuyorsa sarılık başlangıcı olduğu şüphesi sizde uyanmalıdır. Bebek emme isteğinde bulunmuyor, sürekli uyuyor ve cansız kalmışsa acilen doktora başvurmanız gerekiyor. Sarılık teşhisi için bebeğin kan değerlerinin araştırılması gerekir. kandaki bilirubin miktarındaki artışın ne olduğu ve bebeğin sağlık durumunun kontrol altına alınması için doktora gitmeniz gerekiyor. Sarılık bebekler beyaz ışık altında tedavi edilir. Ciltteki sararmalar ve kan hücrelerinin normal seviyeye inmesi için anneye bolca emzirmesi tavsiye edilir. Sarılığın oluşturacağı en büyük tehlikelerden biri de beyne zarar vermesidir. Beynin zarar görmesini önlemek ve diğer tehlikeleri önlemek için gerekirse birkaç gün bebek doktor gözetiminde olmalıdır.