Zorlu iş hayatı, şehir hayatının stresi ve gün içinde aklınızda tutmanız gereken birçok ayrıntı zaman zaman sizi zorlayabilir. Oysaki gündelik hayatımızda bilgisayarınızın şifresinden, arabanızı nereye park ettiğinize dek birçok ayrıntıyı aklınızda tutmanız gerekir. Hafızanızı zinde tutmak hayatınızı birçok açıdan kolaylaştırmanızı sağlar. Hafıza geliştirme için yapabilecekleriniz 8 maddelik listemizde…
Her Şeyin Başı Beslenme
Dünyadaki en sağlıklı beslenme planının Akdeniz diyeti olduğu konusunda birçok uzman hemfikir. Ülkemizde rahatça uygulanabilecek bu diyet ağırlıklı olarak meyve, sebze ve balığa dayanıyor. Akdeniz diyetine uygun şekilde beslenerek beyninizin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve Omega 3 yağlarını aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Hafızaya Yararlı Lezzetleri Tüketin
Birçok önemli kurum hafızaya ve beyin sağlığına yararlı yiyecekler hakkında araştırmalar yürütüyor. Uzmanların hafızanıza yararlı olduğu konusunda fikir birliğine vardığı yiyecekler arasında, bitter çikolata, avokado, soğuk su balıkları, koyu yeşil yapraklı bitkiler, turşu gibi fermente yiyecekler ve ceviz bulunuyor. Bu lezzetleri beslenme planınıza dahil ederek daha güçlü bir hafıza için ilk adımı atabilirsiniz.
Yolunuzu Bulmak İçin Teknolojiden Yardım Almayın
Beyninizi devamlı çalıştırmak, hafızanıza sık sık başvurmak onu zinde tutmanın en iyi yollarından biridir. Yaşam rutininizde yapacağınız ufak değişiklikler size daha güçlü bir hafıza olarak geri dönebilir. Telefonunuzdaki GPS özelliğini kapatarak gideceğiniz yerin yolunu kendiniz bulmayı deneyin, navigasyon cihazları hiç bilmediğiniz bir yere giderken çok faydalı olsa da gündelik hayatta sizi tembelliğe alıştırabilirler.
Yeni Bir Dil Öğrenin
Yeni bir dil öğrenmek hafızanızı canlı tutmanın en verimli yollarından biridir. Öğreneceğiniz yeni dilbilgisi kuralları, ezberleyeceğiniz kelimeler beyniniz için iyi bir spor olacaktır. Üstelik günümüzde internet uygulamaları sayesinde yabancı dil öğrenmek çok daha kolay ve masrafsız.
Beyin Egzersizleri Yapın
Gündelik hayatta her gün yaptığınız işleri kolayca bir beyin egzersizine dönüştürebilirsiniz. Örneğin dişinizi fırçalarken normalde kullanmadığınız elinizi kullanabilirsiniz. Ya da evinizin kapısını açarken gözlerinizi kapayarak anahtar deliğini görme duyunuzun yardımı olmadan bulmaya çalışabilirsiniz. Bu egzersizler beyninizin her gün farklı işlemler yapmasını böylece zinde kalmasını sağlayacaktır. Belki bunun için Türk Zeka Vakfı önerileri size yardımcı olabilir..
Hayatınızda Müziğe Yer Açın
Uzmanlar, müziğin insan beyninin her iki yanını birden çalıştıran nadir etkinlerden biri olduğunu not ediyor. Müzik dinlemek hafızayı olumlu yönde etkiliyor, odaklanma ve dikkat gibi yetileri geliştiriyor. Müzik aleti çalmak ise bu etkileri kat kat artırıyor.
Bir Hobi Edinin
Konunun uzmanları, hobilerin beyinsel faaliyetlerimizi geliştirdiğini belirtiyor. Boş zamanlarınızı değerlendirirken stresten uzaklaşmanızı sağlayan dikiş-nakış ya da ahşap oymacılığı gibi hobiler aynı zamanda beyin egzersizi görevi de görüyor.
Yürüyüşü Hafife Almayın
Antik Yunan’dan beri filozofların tek başına yürüyüş yapan karakterler olarak resmedilmelerinin bilimsel bir dayanağı olduğunu artık biliyoruz. Yürüyüş sırasında vücut daha çok oksijen alıyor böylece beyin hücreleri arasındaki iletişim hızlanıyor, üstelik yürüyüş zihninizi temizlemeniz ve rahatlamanız için de harika bir yöntem.