Kemik kanseri bedendeki herhangi bir kemikte başlayabilir ama yaygın şekilde kalça kemiklerini veya kol ile bacaklardaki uzun kemikleri etkiler. Kemik kanseri nadirdir ve tüm kanser vakalarının %1’ini oluşturur. Hatta kanserli olmayan kemik tümörleri, kanserli olanlardan daha yaygındırlar.
Kemik kanseri terimi, bedenin başka yerinde başlayan ve daha sonra kemiklere yayılan kanserler için kullanılmaz. Bu kanserler başladıkları kanser konumuna göre adlandırılırlar.
Bazı kemik kanseri türleri temel olarak çocuklarda ortaya çıkarlar ancak diğerleri çoğunlukla yetişkinleri etkiler. Cerrahi olarak parça alınması en yaygın tedavidir ancak kemoterapi ve radyasyon terapisi de kullanılabilir. Hangi tedavinin uygulanacağı tedavi edilen kemik kanserinin yapısı ile bağlantılıdır.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Kemik kanserinin işaret ve belirtileri arasında şunlar vardır:
- Kemik ağrıları
- Etkilenen bölge çevresinde şişkinlik ve hassasiyet
- Kemiklerde zayıflama ve sonucunda çatlaklar oluşması
- Bitkinlik
- İstemsiz kilo kaybı
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Sizde veya çocuğunuzda aşağıdaki şekillerde kemik ağrısı olursa doktordan randevu alın:
- Gelip giden ağrılar
- Geceleri ağırlaşan ağrılar
- Reçetesiz ağrı kesiciler ile geçmeyen ağrılar
Kemik Kanserinin Sebepleri Nelerdir?
Çoğu kemik kanseri vakasının sebebi bilinmiyor. Kemik kanserlerinin az bir kısmının kalıtsal faktörler ile bağlantısı vardır ancak diğer kısımları geçmişte radyasyona maruz kalmakla bağlantılıdır.
Kemik Kanseri Türleri
Kemik kanserleri kanserin başladığı hücre tipine bağlı olarak farklı türlere ayrılırlar. En yaygın türleri şunlardır:
- Osteosarkom: Osteosarkom, en yaygın kemik kanseri formudur. Bu tümörde kanserli hücreler kemik üretirler. Genelde çocuklar ve genç yetişkinlerde, bacak veya kol kemiklerinde ortaya çıkar. Nadiren de olsa kemik dışındaki dokularda da ortaya çıkabilir.
- Kondrosarkom: Kondrosarkom, en yaygın ikinci türüdür. Bu tümörde kanserli hücreler kıkırdak üretirler. Genelde kalçada, kol ve bacaklarda, orta yaşlı veya daha yaşlı yetişkinlerde ortaya çıkar.
- Ewing sarkoma: Genelde çocuk ve genç yetişkinlerde kalçada, kollarda veya bacaklarda ortaya çıkan tümörlerdir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Kemik kanserine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor ama doktorlar belli faktörlerin riskte artışla bağlantılı olduğunu belirtiyorlar.
- Genetik sendromlar: Kalıtımsal olarak aile boyunca devam eden nadir genetik sendromlar kemik kanseri riskinde artışa sebep olurlar. Buna Li-Frameni sendromu veya kalıtımsal retinoblastoma dahildir.
- Paget kemik hastalığı: Genelde yaşlı yetişkinlerde ortaya çıkar. Bu hastalıkta daha sonra kemik kanseri geliştirme riski yüksektir.
- Kanseri için radyasyon terapisi: Kanser için radyasyon terapisi gibi yüksek dozlarda radyasyona maruz kalmak gelecekte kanser riskinde artışa sebep olur.
Teşhis Nasıl Olur?
Tarama testleri ile kemik tümörlerinin konum ve boyutları tespit edilebilir, başka yerlere yayılıp yayılmadıkları tespit edilebilir. Bu tarama testi türleri belirti ve işaretlerinize göre belirlenirler. Testler arasında şunlar var:
- Kemik taraması
- Bilgisayarlı tomografi
- MR taraması
- Pozitron emisyon tomografisi
- Röntgen
Tedavi Süreci
Kemik kanserinin tedavi seçenekleri sahip olduğunuz kanser türüne, evresine ve genel sağlık ile tercihlerinize göre değişir. Farklı kemik kanseri türleri farklı terapilere farklı tepkiler verirler ve doktor en iyi tedavi seçeneğini bulmanıza yardımcı olabilir. Örneğin bazı türleri sadece cerrahi yöntemle tedavi edilirler, bazılarında ise ameliyat ve kemoterapi birlikte olur.