Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavisi

Miyalji, kaslarda oluşan ağrının tıbbi terimidir. Akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) ortaya çıkabilen bu durumun oluşumuna birbirinden farklı pek çok etken neden olabilir. Miyaljinin akut nedenleri arasında kas gerginlikleri veya aşırı kullanımı, enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri bulunurken fibromiyalji, romatoid artrit ve depresyon gibi kronik durumlar da kas ağrısına yol açabilir.

Her yaştan ve cinsiyetten insanlar farklı nedenlere bağlı olarak kas ağrısı yaşayabilir. Yeni bir fiziksel aktivitede bulunmak veya egzersiz rutinini değiştirmek kaslarda ağrı oluşmasına yol açabilir. Oluşan kas ağrıları egzersizden sonraki altı ile on iki saat içerisinde oluşum gösterebilir. Kaslarda oluşan ağrı bazı hastalıklar, yanlış fiziksel aktivite ve ilaç yan etkisi gibi bazı faktörler sonucunda ortaya çıkabilir. Miyalji oluşmasına neden olan faktöre göre ilaç tedavisi, ev egzersizi veya fizik tedavi uygulamaları ile kas ağrısının iyileşmesine katkı sağlanabilir.

Miyalji Nedir?

Kas ağrısı günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan tıbbi bir sorundur. Bu durum vücutta bulunan herhangi bir kas tabakasından kaynaklanabilir. Tıp dilinde miyalji olarak adlandırılan kas ağrısı kemikleri, organları ve kasları birbirine bağlayan bağlar, tendonlar ve yumuşak dokularla ilişkili olan bir ağrı sonucunda oluşum gösterir.

Miyalji Neden Olur?

Miyalji tipik olarak vücudun bir bölgesinde veya birbirinden farklı kas gruplarında oluşum gösterebilir. Birbirinden farklı pek çok durum kaslarda ağrı oluşmasına yol açabilir. Kaslarda ağrı oluşmasına yol açan faktörlerden bazıları şunları içerebilir:• Aşırı stres hali,• Kasların fazla yorulması,• Fiziksel yaralanmalar,• Yüksek kan basıncı (hipertansiyon),• Bazı enfeksiyon hastalıkları,• Vücutta mineral ve vitamin değerlerinin düşük olması,• İlaç kullanımına bağlı oluşan bir yan etki.Bu gibi durumlara ek olarak hipertiroidizm, lyme hastalığı ve bazı otoimmün hastalıklar da kaslarda ağrı oluşmasına neden olabilir.

Miyalji Belirtileri

Miyaljiye neden olan faktörlere bağlı olarak hafif veya şiddetli kas ağrısı ortaya çıkabilir. Kas ağrısı ile birlikte altta yatan nedene veya hastalığa bağlı olarak farklı miyalji belirtileri oluşum gösterebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:• Yüksek ateş veya titreme (miyalji bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa),• Eklemlerde ağrı,• Yorgunluk hissi,• Eklemlerin zayıflaması,• Ruh halinde değişiklikler (depresyon gibi),• Ağrı oluşan kas grubunda kızarıklık ve şişlik.Bu tür belirtilerin çoğu kronik bir ağrı durumuyla ilişkilidir. Oluşan kas ağrısı lokalize (belirli bir bölgede), yaygın olabilir. Donuk veya keskin, hafif ve hatta şiddetli oluşum gösterebilir. Kas ağrısı kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda ağrı birkaç dakika sonra iyileşirken bazen saatlerce devam edebilir. Ağrının yoğunluğu veya süresi, altta yatan faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Miyalji Tedavi Yöntemleri

Kas ağrısının iyileşmesi için uygulanan tedavi yöntemleri miyalji oluşmasına yol açan duruma göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte oluşan ağrının akut veya kronik olması da tedavi planlamasını etkileyebilir. Akut miyalji genellikle kısa ömürlüdür ve hastalık kolayca yönetilebilir. Bununla birlikte genellikle vücudun sağlıklı hücrelere saldırması sonucunda ortaya çıkan kronik miyalji, kas ve kemiklerde uzun süre iyileşme göstermeyen rahatsızlıklarının ana belirtisidir.Miyalji hastalığı fizik tedavi egzersizleri veya ilaç uygulaması ile tedavi edilebilir. Evde uygulanan yöntemler kaslarda oluşan ağrının azalmasına katkı sağlayabilir. Uzun süren veya farklı semptomlar ile birlikte oluşum gösteren ağrının iyileşmesinde doktor tarafından ilaç veya fizik tedavi uygulamaları önerilebilir. Bununla bir fiziksel aktivite sonucunda kasların çekilmesi veya gerilmesi gibi bir durumdan kaynaklı olarak oluşum gösteren kas ağrısı tedavisinde RİCE uygulaması oldukça önemlidir. RİCE uygulaması şu şekildedir:• R: Dinlenmek,• İ: Soğuk uygulamak,• C: Elastik bandaj uygulaması,• E: Ağrı oluşan bölgeyi kalp seviyesinden yukarıda tutmak.Bununla birlikte akut ve kronik miyalji tedavisinde farklı uygulamalar kullanılabilir. Akut ve Kronik miyaljide uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:

Akut Miyalji TedavisiAkut miyalji genellikle evde uygulanabilecek yöntemler ile iyileşme gösterir. Akut kas ağrısını hafifletmede etkili olan yöntemlerden bazıları şu şekildedir:• Ağrılı bölgeyi dinlendirmek,• Doktor tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmak,• Şişlik oluşumunu azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için soğuk uygulama yapmak,• Kasları yavaşça esnetmek,• Ağrı geçinceye kadar yüksek etkili aktiviteden kaçınmak,• Meditasyon veya yoga gibi stresin azalmasına katkı sağlayan egzersizler yapmak.Bu tür yöntemlerin bir doktor tavsiyesi ile uygulanması kas ağrısının hafiflemesine katkı sağlayabilir.
Kronik Miyalji TedavisiKronik miyalji genellikle fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilir. Fizik tedavi uygulamaları ağrıyan kasların esnekliğini artırabilir ve kasın çevrede bulunan dokuların güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Fizik tedaviye ek olarak, doktor tarafından ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olacak ilaçlar da reçete edilebilir. Kasların aşırı kullanımı veya yaralanmadan kaynaklanan kas ağrısı ve rahatsızlık, dinlenme ve ağrı kesici ilaç kullanımı ile hafifletilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Raşitizm Nedir? Tanı ve Tedavisi

Cts Kas 18 , 2023
Kemiklerin gelişiminde önemli rol oynayan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yetersizliği sonucu bağlı ortaya çıkan hastalığa raşitizm denir. Raşitizm Nedir?  Raşitizm her yaşta görülür fakat çocuklarda en sık D vitamini eksikliğine bağlı olan raşitizm görülür. Görüldüğü yaş aralığı çoğunlukla 3 ay – 2 yaş arasıdır.D vitamini kalsiyum ve fosfor dengesini […]

Recent Post