Bazı kadınlar doğuştan mükemmeliyetçidir ya da yetiştirilme şekilleri onları bu duruma getirir. Hayatlarındaki her şey kusursuz olmalıdır. En iyi işte çalışmak, en mükemmel eşi bulmak ve en mutlu yuvayı kurmakla yükümlü hissederler kendilerini.
Bazı kadınlar ise, anne olduklarında mükemmeliyetçi oluverirler. Çocukları için her şeyin eksiksiz olmasını dilerler. Kendilerinin hayatta karşılaştıktan olumsuzlukları, çocuklarının yaşamasını engellemeye adarlar kendilerini. Bu şekilde çocuklarının ömür boyu mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşayacaklarını düşünürler.
Hamilelikleri süresince iyi beslenip yasak yiyeceklere ellerini dahi sürmezler. Doğumlarının en iyi hastanede en konforlu şekilde gerçekleşmesi için ellerinden geleni yaparlar. Anne sütünün bu dönem için en sağlıklı besin olduğunu bildiklerinden minik bebeklerini mümkün olduğu kadar uzun emzirirler. Çocuklarının boyu akranlarına göre kısa ise panik olurlar.
Mükemmeliyetçiliğin bedeli çoğu kez ağır olur. Her ne kadar bebek gelişimi üzerine yazılmış kitaplan hatmedip, izlenmesi gereken tüm videoları izlemiş olsanız da, çocuğunuzun hayatı planladığınız gibi kusursuz olmayabilir. Zira sizin yaklaşımınız, çocuğunuzun yaptığı hataları kabullenmesini güçleştirecek ve bu da hatalarını görüp ders çıkarabilme kabiliyetinin gelişmesini engelleyecektir.
Her zaman mükemmel olmak, her şeyi doğru yapmak, en iyisi için savaşmak zorunda değilsiniz. Kendinizi içinizde var olan annelik güdüsüne teslim ettiğiniz takdirde, zaten bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık verecek özelliklere sahip olduğunuzu fark edeceksiniz. Hem bebeğinize, hem de kendinize hata yapma alanları vermeniz, aranızdaki ilişkideki hayal kırıklıklarını azaltacaktır.
Emzirmeyi ele alalım. Anne sütünün bebekler için en iyisi olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Her ne kadar başlangıçta uzmanların tavsiyeleri üzerine emzirmeyi tercih ettiyseniz de, bir süre sonra bundan ne kadar keyif aldığınızı fark edip bebeğinizi mükemmeliyetçilik adına değil, aranızda oluşan bağın büyüsüne kapılıp emziriyor olacaksınız. Ancak eğer emzirme problemlerinizi çözemiyorsanız ve bu sizin için bir işkence haline gelmişse, bebeğinizi, sütünüzü uygun aletlerle sağmak suretiyle besleyebilirsiniz.
Kendi sağlık ve sıhhatiniz için emzirirken beslenmenize dikkat etmek gerektiğinin farkındasınız. Ancak bazen canınız abur cubur çekiyor. Kremalı bisküvilere ya da cipslere dayanamıyorsunuz. Kendinizi tutmanıza gerek yok. Hamilelik sonrası önerilen diyetlere harfiyen uymak zorunda değilsiniz. Ara sıra küçük kaçamaklar yapıp, ertesi gün sağlıklı beslenerek açığı kapatabilirsiniz.
Mükemmeliyetçi annelerin takıldıkları bir diğer konu ise, bebeklerinin ağlamalarıdır. Bebeğiniz her ağladığında onu susturmanın mümkün olmadığını kabullenmelisiniz. Ağlayan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak elbette ki göreviniz ancak yapabileceklerinizin sınırlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bebeğinizi susturamadığınız zamanlarda kendinizi suçlamak yersiz. Emin olun, dünyadaki en mükemmel annebile bu konuda çoğu kez başarılı olamaz.
Evinizin her daim düzenli ve temiz olması gerekmez. Hiç kimse, vaktinin çoğunu bebeğinin bakımına adayan yeni bir annenin evinin pırıl pırıl olmasını beklemez. Hayatın her alanında mükemmel olmaya çalışmak sizi fazlasıyla yorar. Bırakın sehpanızın üstünde biraz toz biriksin. Sizce minik bebeğinizin mi size daha çok ihtiyacı var, yoksa kirlenen pencereleriniz mi?
Ev işlerim ikinci plana atmanız, tüm işlerden elinizi ayağınızı çekmeniz anlamına gelmez. Etrafı göz zevkinizi tatmin edecek kadar toplayıp, hafif bir temizlik yapmak size iyi gelecektir. Tabii bu konuda da eşinizden yardım istemeyi ihmal etmemelisiniz. Evinizin moda dergilerinde gördüğünüz o muhteşem evler gibi görünmesini istemeniz normal, ancak bunun için kendinize biraz zaman tanıyın. Günün birinde çocuğunuz ya da çocuklarınız büyüdüğünde hep hayal ettiğiniz evlerden birine sahip olabilirsiniz. Ama bebeğiniz tekrar bebek olamayacaktır. Anın keyfini çıkarmaya bakın.
Kafanızdaki “mükemmel anne” imajı, anın tadını çıkarmanıza engel teşkil ediyorsa, derin bir nefes alıp, sahip olduğunuz şartlarda yapabileceğinizin en iyisini yapıyor olduğunuzu kendinize hatırlatın. Çocukluğunuzdan beri bilincinize yerleştirilen anne modelini bir kenara bırakıp, bebeğinizle kurmuş olduğunuz diyalogun tadını çıkarmaya bakın. Her an bebeğinizle uyum içindeyseniz, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu mükemmel annenin ta kendisisinizdir.