En yaygın kronik hastalıklardan birinin astım olduğunu vurgulayan uzmanlar, besinler ve beslenme alışkanlıklarının astımın kronikleşmesinde önemli bir rol oynadığını söylemekte.. Türk Toraks Demeği, astım hastalarında müzmin nezle, sinüzit gibi üst hava yolu hastalıklarının ve reflü hastalığının sık olarak görülebileceğini, bu tür durumların varlığının astım belirtilerini arttırarak, tedaviye verilen yanıtı azaltacağını bildirdi.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, astımlı hastalarda sık olarak üst hava yolu hastalıkları (rinit-nezle, sinüzit, nazal polip) ve reflü hastalığı bulunduğunu, bu durumların varlığının astım belirtilerinin artmasına ve tedaviye verilen yanıtın azalmasına neden olabildiği kaydedildi. Kronik nezle hastalarının üçte birinde astımın bulunarak geliştiğini, üst solunum yolu hastalıklarının etkin tedavisi ile astım belirtilerinde de düzelmeler gözlendiği belirtildi.
Açıklamada, reflü hastalığında mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile hava yollarında refleks mekanizmalarla daralma ve öksürüğe neden olduğu belirtilerek; bu hastaların
-ağır, yağlı, baharatlı yiyecek, alkol ve kafeini azaltmaları
-az ve sık aralıklarla yemek yemesi
-yatarken yüksek yastık kullanmaları veya yatağın baş kısmını yükseltmeleri
gerektiği ifade edildi.
Doktor tarafından verilen reflü ilaçlarının belli bir süre (en azından 2-3 ay) düzenli olarak kullanmak gerektiği vurgulanan açıklamada, bazı astım ilaçlarının ve sigaranın da reflüyü arttırabileceğine dikkat çekildi.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, hastalığın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Prof. İnanç, antioksidan içeriği yüksek elma suyunun astım belirtilerini azalttığını vurguluyor. İnanç, “Astımda beslenmenin en önemli rollerinden biri antioksidan vitaminin alınması. Böylelikle astım sıklığı da azalabilir. Astımlı bireyler, yeterli ve dengeli bir beslenme tablosu içerisinde her gün bir bardak tüketmeli.” diyor.