Biyoteknolojik ilaç konusunda çalışma başlatan TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, kanser tedavisinde kullanılmak üzere milli biyobenzer ilaç molekülü üretecek. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü İmmünogenetik Laboratuvan araştırmacılarından Dr. Koray Balcıoğlu, yaptığı açıklamada, milli biyobenzer kanser ilaç geliştirme ve üretimiyle ilgili 10 ay önce proje başlattıklarını söyledi.
Yılda Yaklaşık 8 Milyon İnsan Kanser Nedinîye Ölüyor
Dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Balcıoğlu, kanserle ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen yeni bir ürün geliştirmede zorluklarla karşılaşıldığını dile getirdi. Balcıoğlu, Türkiye’de kanser ilacı maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Yurtdışına bağımlı olduğumuzdan dolayı dışardan kanser ilacı getirmek zor oluyor. Biyoteknolojik ilaçlar dünyada çok popüler oldu. Özellikle biyobenzer konusunda son 2 yılda hızlı gelişmeleryaşandı. Bununla ilgili biyoteknolojik ilaçların pazar payına bakıldığında yaklaşık 40 milyon dolar kar getirmektedir. Ülkemizde 2014 yılında 1,6 milyar liralık onkolojik ilaca ödeme yapılmıştır. Bu nedenle biz proje kapsamında yerli olarak biyobenzer molekül geliştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Çalıştığımız İlaçların Yan Etkileri Daha Düşük
İlacın antikor üreten DNA dizilerini klonlanarak memeli hücrelerine aktarılacağını ve üretimlerini sağlayacaklarım aktaran Balcıoğlu, şöyle konuştu: “Bu ilaçlar üretildikten sonra uluslararası standartlarda karakterizasyonu yapılacak ve daha sonra da büyük ölçekte üretime geçilecek. Bu çalışma Türkiye’nin yurtdışına bağımlılığını azaltacak ve ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır. Teknolojiyi ülkemize kazandırdıktan sonra birçok farklı biyobenzer molekülü geliştirme şansımız olacak. Aynca bu vesile ile mevcut altyapıyı da geliştirmiş olacağız.” Balcıoğlu, projenin 4 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.