Kadınlarda yumurtalık rezervinin az olmasının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Kısırlık sorunları, ilerleyen yaş, menopoz, erken menopoz, yumurtalık hastalıkları gibi nedenler yüzünden kadınlarda yumurta rezervi az olabilir.
Yumurta Rezervi Nedir?
Tüm kodların üretebildiği yumurta miktarı kendi doğumundan itibaren bellidir. Bu yumurta rezervi olarak adlandırılmaktadır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurta rezervi azalmaktadır. Özellikle 38 yaş sonrası yumurta rezervinin ve kalitesinin düşmesi sonucunda doğurganlık yeteneği de 40’lı yaşlardan sonra bu durumun devam etmesi ile birlikte yumurtalıklar görevlerini yerine getiremez ve yumurta sayısı sıfırlanır. Bu süreç ile artık kadın adetten kesilir ve menopoz denilen döneme girer.
Kadının yumurtalıklarının durumu ve yumurtalarının sayısı ile kalitesi aslında bir bakıma doğurganlığının da göstergesidir. Yumurta rezervi azaldığında kadının gebe kalma şansı da azalır. Yumurta sayısının ve kalitesinin artması gebe kalabilme şansını artıran önemli bir faktördür.
Yumurta rezervi az veya kalitesi düşük olan hastaya tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Fakat burada asıl sorun az olan yumurtaların ne kadar olgun ve kaliteli olduğudur. Eğer yumurtalar kaliteli değiller ise tüp bebek şansıda hemen hemen yok olmaktadır. Kadınlarda yaşın yanında yumurtalık rezervi de hamile kalma konusunda büyük önem taşır. Eğer gerekli ilaç tedavisi yapıldıktan sonra anne adayından kaliteli ve olgun yumurta toplanamaz ise tüp bebek tedavisi başarısız olur.
Yumurta Rezervi Arttırılabilir mi?
Anne adayının olan yumurtalarını daha kaliteli ve olgun hale getirmek için hormon ilaçları tedavisi uygulanır. Bu ilaçlar yaklaşık olarak iki hafta sürmektedir. Bu ilaçlar sonunda çatlatma iğnesi yapılarak yumurta toplama işlemi yapılır. Ne kadar fazla olgun ve kaliteli yumurta toplanırsa gebelik şansı da aynı oranda artacaktır.
Genelde kadınlarda 30’lu yaşların başından itibaren gebelik şansı giderek azalmaktadır. Bunun sebebi yumurtalıklarında sizinle birlikte yaşlanmasıdır. Çocuk sahibi olmak isteyen yetişkinlerin yaş, yumurta kalitesi gibi durumları göz önüne alarak hareket etmeleri gerekmektedir.