B12 eksikliği belirtileri nelerdir? Halsizlik, uyku ve iştah bozuklukları, huzursuz bacak sendromu, denge kayıpları, saç dökülmesi, unutkanlık gibi şikayetleriniz varsa B12 eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu şikayetleri olanların demir, B12 vitamini ve folik asit miktarlarına baktırmaları gerekir.
Belirtilere Dikkat
Tırnak kırılması veya düzleşme, saç dökülmesi, dildeki papilla denilen çıkıntıların silinmesi, dilin soluklaşması demir eksikliğinden meydana gelebilir. B12 vitamini veya folik asit eksikliğinde ise daha çok dilde kıpkırmızı bir görünüm, ekşi gıdalarda dilin yanması sorunu yaşanabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliğinde solukluğun yanı sıra hafif göz aklarının içerisinde bir sararma, bir takım nörolojik belirtiler görülebilir yani ellerde ayaklarda uyuşma olabilir.
B12 depoları 3 senede boşalıyor
Beden ve sinir sisteminin sağlığı için oldukça önem taşıyan B12 vitamini eksikliğinden dolayı omuriliğin yan ve arka kordon dediğimiz kısımlarının hasar görmesi, kalıcı bir takım nörolojik belirtiler ortaya çıkması gibi belirtilerle de karşılaşılabilir.
B12 vitamini yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilmektedir. Vücudun kendisinin üretebildiği bir vitamin değildir. Sağlıklı ve dengeli beslenilmezse B12 vitamini depolarının boşalması yaklaşık 3 sene gibi süreç alır. Bu 3 sene içerisinde yavaş yavaş kansızlık gelişmeden nörolojik belirtiler gelişebilir. Halsizlik, uyku bozuklukları, çabuk yorulma gibi bozukluklar gelişebilir. 3 yılın sonuna baktığımızda B12 depoları iyice boşaldığı için kansızlıkta artık yerleşmeye başlar.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Unutkanlık başlıca B12 eksikliği belirtilerindendir
- İkinci olarak ise saç dökülmesi!
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Ruh halindeki bozukluklar özellikle depresyon ve aşırı sinirlilik hali
- Dikkat eksikliği, odaklanmakta güçlük
- Üşüme
- Kalp çarpıntısı
- El ve ayaklarda uyuşmalar
- Pürüzsüz dil (dil üzerindeki noktacıkların yok olmaya başlaması)
- Ağız yaraları (aftlar)
- Cilt kuruluğu ve cansız bir cilt
- Kilo kayıpları
B12 vitamini hangi gıdalarda bulunur?
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Karaciğer sakatatı
- Böbrek sakatatı
- Çeşitli deniz ürünleri (karides, midye)
- Süt
- Yoğurt
- Peynir
- Yumurta
B12 vitamin eksikliği en çok kimlerde görülür?
50 yaş ve sonrasında B12 vitaminin vücut tarafından emilmesi zorlaşmaya başlamasıyla B12 vitamini eksikliği 65 yaş üstünde sık görülmektedir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır. B12 eksiliği riskiyle karşı karşıya kalabilecekler şöyle sıralanabilir:
- Vejetaryen ve sürekli diyet yapanlar
- Zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanlar
- Alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişiler
- Yetersiz beslenen küçük çocuklar veya hamileler
- Antibiyotik sonrası bağırsakta aşırı bakteri çoğalması yaşayanlar
- Mide ilacı kullananlar
- AIDS hastası veya HIV pozitif kişiler
Kırmızı et, balık, sakatat ürünlerinde bolca bulunan B12 vitaminin eksikliği vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişilerde daha fazla görülebilir. B12 vitamini eksikliğiyle birlikte meydana gelebilecek sağlık sorunlarından kaçınabilmeleri için vejetaryenlere B12 ile zenginleştirilmiş yiyeceklerle takviye yapılabilir.