Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Tedavisi

Dişlerde oluşan plağın diş taşına dönüşmeden düzenli fırçalama ile plağın diş yüzeyinden temizlenmesi önemlidir. Diş plakları düzenli temizlenmediğinde diş taşına dönüşürler. Ağızda diş taşlarının uzun süre bulunması ve doktor kontrolünde temizlenmemesi sonucunda kişilerde diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve ağız kokusu gibi sorunlara neden olabilir.

Diş Taşı Nedir?

Kişinin günlük yaşamda yemeklerden sonra ağızda kalan yiyecek artıkları zamanla tükürük ve ağız içi bakterileri ile birleşerek dişin etrafında plak oluşumuna neden olurlar. Dişin etrafında biriken bu plakların kütle olarak %65-70 canlı bakteriden oluşur. Bu plakların zamanında diş çevresinden temizlenmemesi plakları ağız içinde tükürüklerde bulunan kalsiyum ve fosfat gibi minerallerle birleşip sertleşerek diş taşına dönüşmesine neden olur. Diş taşları dişler üzerinde ve çevresinde, diş eti çizgisine yakın bölgelerde oluşur. Çoğunlukla dişlerin arka kısmında ve diş aralarında oluşan diş taşlarının renkleri kahverengi ve sarı olmaktadır.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı oluşumu ağız içindeki yiyecek artıklarının tükürük içerisindeki bulunan proteinlerle birleşerek dişin çevresine yapışması ile başlar. Daha sonra diş yüzeyine yapışan tabakaya ağız içinde bulunan birçok bakteri yerleşir ve çoğalır. Diş taşı oluşumunda rol oynayan bakteri türleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Taş oluşumunda rol oynayan bakteri ve yiyecek kalıntılarının ağız içinde çoğalması dişlerin üzerinde oluşan plakaların artmasına neden olur. Bu durum diş taşı oluşumunu hızlandırarak ağız içi hijyeni bozmaya başlar. Diş taşı problemine gereken önem verilmezse diş ve diş etlerine daha büyük zarar verebilir.

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?

Diş taşının en yaygın belirtisi dişlerin üzerinde diş eti dokusuna kadar inen sarı veya kahverengi lekelerin görünmesidir. Bu lekeler, diş minesine yapışan mineralize olmuş plakların oluşturduğu lekelerdir. Ayrıca diş taşlarının varlığı ve çoğalması, dişlerin üzerinde pürüzlü bir yüzeye neden olur. Ağzında diş taşı bulunan kişi dilini dişine değdirdiğinde pürüzlü bir his alabilir. Diş taşı diş eti dokusunda enfeksiyona neden olarak diş eti problemlerine yol açabilir. Bu durum diş etlerinde şişme ve hassasiyet, kanama, kızarıklık gibi rahatsızlık veren belirtiler ortaya çıkabilir. Diş taşlarının yapısında ağırlıklı olarak bakteriler olduğundan ağız içinde bakterilerin neden olduğu ağız kokusuna yol açabilir. Bu belirtilerin kesin teşhis ve tedavisi için bir diş hekimine başvurulması önemlidir.

Diş Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş taşları, diş hekimleri tarafından el aletleri veya ultrasonik cihazlar kullanılarak diş yüzeyinden ve diş dokusundan temizlenir. Temizleme işlemi diş eti çizgisinin altını ve üstünü içerecek şekilde yapılır. Ayrıca diş taşı enfeksiyon oluşturarak diş etleri ve diş arasındaki bağı zayıflatmış ise ilaç tedavisi veya kanal tedavisi gibi cerrahi yöntemlerle güçlendirilmesi sağlanır. Diş taşı temizliği için kullanılan ultrasonik cihazlar diş yapısına titreşim verirken aynı zamanda su akışını kullanarak diş taşını yumuşatırlar ve diş taşlarını dişten ve diş dokusundan ayırırlar. El aletleri ise kazıma ve törpüleme yöntemi ile zayıf yapıdaki ince diş taşı plaklarını çıkarmak için kullanılır.

İleri düzeyde tedavisi ve temizliği yapılmamış diş taşının yoğun birikimi durumlarında ciddi diş eti hastalıkları ve enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda cerrahi tedavi gerekebilir. Diş hekimi dişin ve diş etinin enfeksiyon durumuna göre uygun olan tedavi yöntemini belirleyecektir.
Diş taşı temizliğinin gerek el aletleri gerekse ultrasonik aletlerle yapılan müdahaleleri genellikle acısızdır, ancak hassas diş ve diş etlerine sahip kişilerde hafif rahatsızlık hissi olabilir. Kişiler tedaviden önce ve tedaviden sonra her zaman ağız hijyenine önem vermeli düzenli olarak profesyonel diş taşı temizliği yapmalıdırlar.

Diş Taşı Temizliği Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Sağlıklı bir ağız hijyeni için diş taşı temizliği ve kontrolünün yılda en az bir kez diş hekimini tarafından yapılması önemlidir. Ancak, bu süre kişinin diş yapısına varsa altta yatan farklı hastalıkların etkisine bağlı olarak kişiye özel olarak değişebilir.

Diş hekimi, ağız içi kontrolünü müteakip kişiye uygun olan diş taşı temizliği periyodunu belirler. Ayrıca, diş ve diş etlerinde kızarıklık, şişlik, diş eti çekilmesi veya kanama gibi belirtiler görüldüğünde ağız içi kontrolü yaptırmak, diş taşlarını temizletmek ileride diş ve diş etinde oluşabilecek çürüme ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?

Uzman doktorlar tarafından yapılan diş taşı temizlikleri çoğunlukla acı vermez ve ağrı hissettirmez. Tedavi sırasında lokal anestezi yapılarak diş eti ve çevresi uyuşturulur. Ancak diş eti hassasiyeti veya diş yapısında enfeksiyon olan kişilerde hassasiyet veya rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu rahatsızlık hissi genellikle geçicidir ve diş taşı temizleme işleminden sonra birkaç gün içinde kaybolur. Diş taşı temizliği sırasında diş etine yakın bölgelerde hafif baskı ve hassasiyet hissedilebilir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Uzman doktor tarafından dişlerdeki taşların temizlenmesi dişe ve diş dokusuna herhangi bir zarar vermez. Düzenli diş taşı temizliği ağız içi sağlığını korumada önemli bir uygulamadır. Diş taşları dişlerin üzerinde pürüzlü bir yüzey oluşturur ve diş fırçasıyla veya diş ipiyle temizlenmeleri çok zordur. Uzman doktorların kullandığı özel aletler ile diş taşları diş yapısından hassas bir şekilde uzaklaştırılır. Bu işlem ağız sağlığını iyileştirmeye ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar. Düzenli olarak diş doktorunu ziyaret etmek ve doktorun önerdiği periyotlarda diş taşı temizliği yaptırmak ağız sağlığının korunması için önemlidir.

Evde Diş Taşı Temizlenir mi?

Evde diş taşı temizliği için diş taşı kazıyıcıları veya diş taşı temizleme aletleri bulunmaktadır. Ancak, bu aletlerin kullanımı sırasında hassas diş etlerine veya dişlere zarar verebilirsiniz. Ayrıca, eğitimli olmayan ellerde kullanıldığında, yanlış bir şekilde kullanılan aletler diş minesine zarar verebilir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?

Planlı ve periyodik diş taşı temizliği ve kontrolleri ile günlük düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş taşının oluşumunu önlemeye katkı sağlar. Düzenli olarak günde en az 2 kere diş fırçalamak, ağız ve diş yapısına uygun diş ipi kullanmak, bakterilerin azaltılması için taze sebze ve meyve tüketimi ve gargara kullanımı dişlerde plak oluşumunu azaltarak diş taşı oluşumunu azaltabilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliği kişilerin dişlerinde hassasiyet hissi oluşturabilir. Bu hassasiyet geçicidir ve bir iki gün içinde azalmaya başlar. Eğer hassasiyet ağrıya dönüşürse diş hekimine tekrar kontrole gidilmesi önemlidir. Diş taşı temizliği sonrasında diş doktorunun önerdiği diş fırçası ve fırçalama tekniğini kullanarak dişler hafifçe fırçalamaya devam edilir. Ayrıca diş dokusuna zarar vermeyecek şekilde diş ipi kullanılarak dişlerde oluşan plak ve yiyecek artıklarının temizliğinin düzenli olarak yapılması önemlidir.

FAQ: Diş Taşı Temizliği Dişi İnceltir mi?

Diş taşı problemi kişiler için dişte yarattığı görünüm ve lekeler nedeni ile estetik kaygı oluşturan dişe ve diş dokusuna zarar veren bir rahatsızlıktır. Donanımlı hastanelerde uzman diş doktorları tarafından hızlı ve kalıcı yöntemlerle temizliği yapılabilir.
Diş taşı temizliği diş doktorları tarafından dişin doğal yapısını bozmadan uygulanır ve dişi inceltmez.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş taşı temizliği genellikle bir saatlik bir süre içerisinde yapılabilir. Tedavi süresi dişlerde biriken diş taşı miktarına ve diş taşlarının oluşum yerlerine göre değişir.

Diş Taşı Tekrar Çıkar mı?

Diş taşı ağızda kalan yemek artıklarının ağız içi bakteriler ile birleşmesi sonucu oluşan plaklardan meydana geldiğinden diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi uygulamalar ile düzenli ağız hijyeninin yapılması ve periyodik doktor kontrolü yeni plak birikimini önlemeye yardımcı olur.

Diş Taşı Ağız Kokusu Yapar mı?

Dişlerin üzerinde biriken plakaların kütlesinin büyük bir bölümü bakterilerden oluştuğu için bu bakteriler, yiyecek atıklarını parçalayarak kötü kokuya neden olabilir. Diş taşlarının uzun süre temizlenmemesi bakteri birikimini artırarak diş eti hastalıklarına neden olur, bu durum ağız kokusunu daha da kötüleştirebilir.

Bebeklerde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebek diş taşı oluşumu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.. Nadirde olsa diş taşı oluşumu görüldüğünde evde müdahale yerine kısa sürede bir diş doktoru muayenesi gerekir. Muayene sonrası doktorun belirlediği tedavi yöntemi uygulanır.

Diş taşı gerek ağız sağlığı gerekse estetik açıdan kişilere rahatsızlık veren bir durumdur. Kişinin yaşam kalitesinin artırılması ve dişlerinin ve diş dokusunun sağlığının korunması için Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden randevu alınarak tedaviye başlanması önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Çar Şub 14 , 2024
Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir. Alevlenmeler genel olarak bir döngü halinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda […]

Recent Post