En risksiz ve keyifli korunma yöntemi!

Bakırlı spiral mi, hormonlu spiral mi?Cinsel ilişkilerde korunma yöntem ve teknolojileri gün geçtikçe gelişiyor.

Riskli ve planlanmayan gebelikleri önlemek için kullanılan modern dünya çözümlerinden birisi olan spiral (RİA) de kadın doğum kontrolünde en yaygın kullanılan teknik ve araçlardan birisi. Peki spiral nasıl takılır? Spiral cinsel ilişkide hissedilir mi? Hormonlu spiral mi yoksa bakırlı spiral mi tercih edilmeli? Op.Dr. Nazlı Çelik tek tek cevapladı.

SPİRAL NEDİR, SPİRAL NE İŞE YARAR? 

Çeşitli doğum kontrol yöntemleri içerisinde yüzde 99’luk bir oranla neredeyse tam koruma sağlayan spiral bu sebeple en çok tercih edilen yöntemlerden birisi. Rahim İçi Araç (RİA) olarak da adlandırılan spirallerin normal (bakırlı) ve hormonlu olmak üzere iki tipi var. Bu iki spiral tipinin de temel amacı rahim ağzını kapatıp spermin rahime ulaşmasını engellemek ve böylece gebeliği önlemek.

HORMONLU MU YOKSA BAKIRLI MI

HORMONLU MU YOKSA BAKIRLI MI? 

İki spiral tipi de doğum kontrol yöntemi olarak kullanılırken hormonlu olan spiraller yalnızca doğum kontrol amacıyla değil, çeşitli hormonal bozukluklar yaşayan, miyom sebebiyle kanaması fazla olan kadınlar için tedavi amaçlı da kullanılabiliyor.

En risksiz ve keyifli korunma yöntemi Bakırlı spiral mi, hormonlu spiral mi

“Hormonsuz (bakırlı) spiraller diğerlerine göre daha çok tercih ediliyor çünkü hem neredeyse 3’te 1’i kadar daha ucuz hem de hormonsuz olduğu için yan etkisi daha az” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nazlı Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Hormonsuz spirallerin 10 yıl boyunca kullanılabilmesi de yalnızca 3 yıl kadar kullanılabilen hormonlu spirallere göre bir tercih sebeplerinden birisi. Eğer aşırı kanamanız yoksa ve kan değerleriniz normalse, normal (bakırlı) spiral yönteminden faydalanabilirsiniz.”

En risksiz ve keyifli korunma yöntemi Bakırlı spiral mi, hormonlu spiral mi

Ancak kanamanız aşırı derecede fazla ise ve bu da yalnızca regl dönemlerini değil, günlük yaşantınızı olumsuz şekilde etkiliyorsa hormonlu spiral kullanılması öneriliyor. Böylece hem kan değerlerinizi normal bir seviyeye çıkararak vücut direncinizi artırabilirsiniz hem de istenmeyen gebeliklere karşı da bir direnç oluşturabilirsiniz.

HORMONLU SPİRAL KİMLERE UYGULANAMAZ? 

Vücuda ekstra hormon yüklemesi yapan ve rahim içini embriyo gelişimine uygunsuz bir hale getiren hormonlu spiraller herkese uygulanmıyor. Eğer vücut kitle indeksi 30 üzerindeyse, yüksek tansiyon ve diyabetik rahatsızlıkları varsa, daha öncesinde inme geçirdiyse ve migren hastalığı varsa, ailesinde kanser öyküsü yer alıyorsa bu kişilere normal yani bakırlı spiral kullanmaları önerilip hormonlu spiral uygulaması yapılmıyor.

SPİRAL HAMİLE KALMAYI KESİNLİKLE ÖNLER Mİ

SPİRAL HAMİLE KALMAYI KESİNLİKLE ÖNLER Mİ? 

Yüzde 99 oranında bir koruma sağlayan spirallerin geriye kalan yüzde 1’lik gebelik ihtimalini ortadan kaldırmak adına başka bir doğum kontrol yöntemine başvurmaya gerek olmadığını söyleyen Op.Dr. Korkmaz, “Spiral taktırdıktan sonra gebeliği önlemek adına doğum kontrol hapı ve kondom gibi diğer korunma yöntemlerine ihtiyaç duyulmaz. Eğer spiral yerinden kaymadıysa, spiralin ipi ideal uzunlukta kesildiyse çiftler cinsel hayatlarına rahatça devam edebilir. Hatta kondom gibi ten temasını azaltıcı bir ürün ve doğum kontrol hapı gibi kadının bünyesinde sarsıcı bir etki yaratmadığı için spiralin ilişkide olumlu bir rolü de vardır” bilgisini paylaştı.

SPİRALİN AVANTAJLARI NELERDİR

SPİRALİN AVANTAJLARI NELERDİR? 

Spirali en çok tercih edilme sebeplerinden birisi de çıkarıldığında doğurganlığın devam etmesi kadar neredeyse hiç riski olmaması. Spiralin kayması veya yaşanacak enfeksiyon ihtimali gibi riskler olsa da bunlar tespiti ve müdahalesi başarılı bir şekilde yapılabilen düzensizliklerden. Op.Dr. Nazlı Korkmaz, bu tarz bozukluk ve rahatsızlıkların önceden önlenebilmesi için rutin kontrollerin aksatılmamasını, normalden farklı bir kanama durumu gözlenmediği durumda da en kısa zamanda bir uzmana müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.

SPİRAL TAKTIRMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

SPİRAL TAKTIRMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN 

Spiral taktırmak isteyen bir danışana genellikle regl döneminin 3’üncü veya 4’üncü gününde bu işlemi uyguladıklarını belirten Op. Dr. Nazlı Korkmaz, özellikle bu dönemi seçmelerinin hem rahim ağzının açıklığının artmasıyla uygulamanın daha kolay hale gelmesi hem de danışanın hamile olmadığından emin olmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

GEBEYKEN SPİRAL TAKILIRSA NE OLUR

GEBEYKEN SPİRAL TAKILIRSA NE OLUR? 

Spiral taktırlacağı zaman tüm kontrol ve tahliller yapılır. Eğer bunların sonucunda gözlemlenen bir gebelik söz konusu ise spiral yöntemi uygulanmaz. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde fark edilmeden uygulanan bir spiral varsa endişelenmeye gerek olmadığını söyleyen Op. Dr. Nazlı Korkmaz, şunları da ekledi:

En risksiz ve keyifli korunma yöntemi Bakırlı spiral mi, hormonlu spiral mi

“Hamileliğin erken dönemlerinde fark edilmeden uygulanan bir spiral varsa ve ilerleyen dönemlerde gebelikle beraber kese gelişimi görünüyorsa spiralin çıkarılması için uygun bir zaman bekleriz. Kese belirli bir büyüklüğe ulaştığında keseye zarar vermeden spirali çıkarabiliriz. Seyrek de olsa büyüyen kesenin takılı olan spirali iterek çıkardığı durumlarda var. Böyle bir durumda endişelenmeye hiç gerek yok.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kış mevsiminde ayak ve tırnak bakımında nelere dikkat etmeliyiz?

Sal Şub 7 , 2023
Ayaklarımız kış mevisiminde daha uzun saatler boyunca kapalı ayakkabılar içerisinde kalıyor. Pek çoğumuz da ayak ve tırnak sağlığı için yazın gösterdiğimiz özeni ne yazık ki bu dönemlerde gösteremiyoruz. Podolog Zehra Albayrak, “Eğer ayak ve tırnak bakımımıza yeterince önem vermezsek tırnak batmasından mantar enfeksiyonuna, nasırdan topuk dikenine kadar pek çok sorun meydana gelebiliyor” […]

Recent Post