Holter Nedir? Nasıl Takılır?

Holter Nedir?

Holter kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için kullanılan bir tür taşınabilir elektrokardiyografi (EKG) cihazıdır. Bu cihaz bir kişinin kalp atışını devamlı bir şekilde kaydeder ve bu kayıt belirli bir süre boyunca (genellikle 24 ila 48 saat) yapılır. Birçok elektrodu bulunan holter cihazının elektrotları göğüs bölgesine bir göğüs bandı yardımıyla ya da doğrudan yapıştırılarak takılır. Elektrotlar takılı kaldığı süre boyunca kayıt alır ve sonrasında bu kayıt doktorun incelemesi için bilgisayara aktarılır. Kayıtların sonucuna göre yapılan değerlendirmede kişinin kalp ritmi ile ilgili hastalığının olup olmadığı tespit edilir.

Holter Nasıl Takılır?

Holter cihazı birkaç elektrotun yerleştirildiği bir göğüs bandı veya doğrudan göğüs elektrotları kullanılarak takılır. Cihazın nasıl takılacağı şöyle açıklanabilir:

  • Önce varsa göğüsdeki kılların tıraş edilmesi önerilir, böylece elektrotların daha iyi temas etmesi sağlanır.
  • Göğüs bandı ve göğüs elektrotları takılmadan önce cilt temizlenir ve kurulanır.
  • Göğüs bandı göğsün çevresinden sarılarak elektrotlar olması gereken yerlere sabitlenir. Göğüs elektrotlarını bant olmadan doğrudan cilde yapıştırmak da mümkündür ama bu durumda elektrotların düşmeyeceğinden emin olmak gerekir.
  • Takılan elektrotlar holter cihazına bağlandıktan sonra cihaz bir çanta veya kemer ile belinize takılır.
  • Holter cihazı genellikle 24 ila 48 saat arası bir süre boyunca bu şekilde takılı kalır. Takılı kaldığı sürede cihazın zarar görmesini önleyecek şekilde günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
  • Holter cihazı çıkarıldığında elektrotlar ve cihaz temizlenir, sonrasında doktorunuzun belirttiği zamanda geri verilir.

Holter cihazının nasıl takılacağı ve ne kadar süre takılı kalacağı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi doktorunuz veya sağlık uzmanınız size verecektir.

Holter Neden Takılır?

Holter cihazı kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için takılır. Kalp ritim bozuklukları kalbin düzenli olarak atmadığı veya anormal bir şekilde attığı durumlardır. Bu bozukluklar arasında atriyal fibrilasyon, atriyal taşikardi, ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon gibi çeşitli türde hastalıklar vardır.

Holter bir kişinin kalp atışlarını sürekli olarak kaydeder ve bu kayıt belirli bir süre boyunca (genellikle 24 ila 48 saat) yapılır. Bu süre boyunca bir kişi normal günlük aktivitelerini yapabilir ve holter kayıt cihazını yanlarında taşıyabilir. Böylece günlük yaşantısında yaptığı ve yaşadığı durumlar esnasında ritim bozukluğu yaşayıp yaşamadığı görülmüş olur.

Holter Cihazı Takılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Holter cihazının doğru şekilde takılması ve böylece test sürecinin doğru çalışması için bazı önemli hususlara dikkat etmek gerekir. Holter cihazı takılması esnasında dikkat edilmesi gerekenler şöyle listelenebilir:

  • Holter cihazının sıkıca takılması önemlidir çünkü elektrotlar yerinde kalırsa doğru şekilde kalp sinyalleri kaydedilir.
  • Cihaz taşıma kılıfı herhangi bir fiziksel hasardan korunmalı ve nemli veya ıslak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
  • Duş ve banyo yaparken ya da yüzme ve diğer su aktiviteleri yaparken cihazın çıkarılması veya o süreçte bu aktivitelerin yapılmaması gerekir. Cihaz suya maruz kaldığında hasar görebilir ve kalp ritmini yanlış okuyabilir.
  • Holter cihazı manyetik alanlardan uzak tutulmalıdır. Bu nedenle MRI ya da radyo frekansı tedavisi gibi manyetik alanlar oluşturan durumlar sırasında cihazı çıkarmalısınız.
  • Test süresince normal aktivitelerinize devam edin ancak cihazın kaydını etkileyecek normal yaşantınızdan farklı olacak şekilde aşırı aktivitelerden kaçınmak gerekir.
  • Cihazın pilinin düşük olduğunu gösteren uyarıları dikkate alarak pil değiştirme işlemleri zamanında yapılmalıdır.
  • Holter cihazını taktığınız süre boyunca bir günlük tutarak aktivitelerinizi, yemek yeme saatlerinizi ve varsa yaşadığınız semptomlarınızı not almanız önerilir. Bu durum doktorunuzun kaydı daha iyi anlayıp yorumlamasına yardımcı olabilir.

Holter cihazının doğru kullanımı testin doğru sonuçlar vermesi için son derece önemlidir. Bu sebeple cihaz takılırken ve takıldıktan sonraki süreç ile ilgili sorularınız varsa doktorunuza danışınız.

Holter Cihazı Nasıl Çalışır?

Kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için kullanılan holter, bir göğüs bandı ve göğüs elektrotları kullanarak kalbin elektrik sinyallerini toplar ve böylece kalp atışlarını kaydeder. Alınan kayıt, bir bilgisayara aktarılır ve ardından doktorlar tarafından incelenir. Holter cihazı, bir kişinin normal günlük aktivitelerini yaparken kalp atışlarını kaydettiği için kalp ritim bozukluklarının doğal olarak ortaya çıkmasını sağlar. Doktorların hastadaki kalp ritim bozukluklarını tespit etmesine yardımcı olur.

Holter cihazı kalp ritim bozukluklarının türünü, şiddetini ve sıklığını belirlemeye yardımcı olurken kalp hastalığı olan kişilere uygulanacak tedavi planının belirlenmesine katkı sağlar. Holter ayrıca bir kişinin kalp hastalığının varlığı veya kalp ilaçlarının etkililiği hakkında da önemli bilgiler elde etmeyi sağlar.

Holter Nasıl Takılır

Holter Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Holter cihazı kullanarak test yaptırmak konu hakkında bilgili olmayı gerektirdiği için kullanacak kişilerin aklında çeşitli sorular oluşur. Tamamıyla tüm soruların cevabına hakim olunsa bile doktor önerisi olmadan cihaz kullanımı önerilmez. Holter cihazı hakkında sıkça merak edilen bazı sorular ve cevaplar ise şunlardır:

HOLTER CİHAZININ SONUÇLARI NE ZAMAN ÇIKAR?

Holter testi sonuçları kayıt süresi sona erdikten sonra doktor tarafından değerlendirilir ve sonuçlar genellikle birkaç gün içinde hastaya iletilir.

HOLTER CİHAZI HERKES İÇİN UYGUN MUDUR?

Holter cihazı kalp ritim bozukluklarını tespit etmede herkes için uygun olmayabilir. Bazı insanlarda elektrotların yapıştırılması veya cihazın taşınması açısından zorluklar olur. Ayrıca kalp pilleri ya da diğer kalp cihazları kullanıyorsanız, Holter cihazının kullanımı ile ilgili özel dikkat gerekir. Bu nedenle Holter testi yapmadan önce doktorunuza uygunluk açısından danışmanız önerilir. Holter testi kişinin kendi insiyatifiyle yapabileceği bir test değildir.

HOLTER CİHAZI ACI VERİR Mİ?

Holter cihazı takılırken ya da takıldıktan sonra çalışması esnasında acı vermez. Holter testi acılı bir işlem olmasa da cihazın elektrotlarının yapıştırılması sırasında hafif bir rahatsızlık hissi olabilir ama bu da geçici bir durumdur.

HOLTER CİHAZININ SONUÇLARI NE İŞE YARAR?

Holter testi sonuçları kişide ritim bozukluğu olup olmadığı, kalp ritim bozukluğu varsa bozukluğunun türü, şiddeti ve sıklığı hakkında bilgi verir. Bu sonuçlar kalp hastalığı olan kişilerin tedavi planlarını belirlemelerine yardımcı olarak kalp ilaçlarının etkililiği hakkında bilgi sağlayabilir.

HOLTER CİHAZI TAKILIYKEN YAPILMAMASI GEREKEN AKTİVİTELER NELERDİR?

Holter cihazı takılıyken banyo ya da duş almak, yüzmek, su sporları yapmak, ağır fiziksel aktiviteler ve egzersizler yapmak, manyetik alana girmek gibi durumlardan kaçınılması gerekir. Holter cihazının takılı olduğu süre boyunca, nemden, sudan ve darbelerden korunması ve elektrotların düşmediğinden emin olunması önemlidir.

Kalp sağlığınız ile ilgili endişeleriniz varsa, sıkça çarpıntı sorunu yaşıyorsanız bir uzman doktora görünerek kalp ritminizi takip etmek için holter cihazı takılmasını talep edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler

Pts Ağu 14 , 2023
Bireyin boy uzunluğunda ki etkenlerin %60-80 arası genlerden taşınır, geri kalan yaklaşık %20’lik kısım da çevresel etmenlere bağlı olarak değişir. Beslenme başta olmak üzere; uyku düzeni, spor gibi yaşam tarzı etmenleridir. Bu yazımızda 10 – 20 yaş arası çocuklarımızın fiziksel gelişimine yardımcı olan ve boy uzatan yiyecekler konumuz.. Çocuklarda Gelişimi […]
çocuklarda boy uzatma

Recent Post