Kök kanal tedavisi, dişin mine ve dentin tabakalarının altında bulunan ”pulpa” olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir topluluğunun zarar gördüğü veya yaralandığı kendini yeniden tamir edemez duruma geldiği, canlılığını kaybettiği (nekroz) durumlarında uygulanır.
Kök kanal tedavisi hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektiren bir tedavidir. Hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda tedavi öncesi söz konusu diş ve çevresine anestezi uygular. Elde edilen uyuşukluk sayesinde hasta hiçbir ağrı duymaz.
Ağızın ön bölgesinde bulunan kesici ve kanin dişlerin genellikle 1 kökü ve bunun içinde 1 yada 2 kanal bulunur. Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur. (Tüm bu sayılar birer genellemedir. Bazen fazladan birtakım kök ve kanalların bulunması da mümkündür.)
Kök kanal tedavisi Nasıl yapılır ve ne kadar sürer?
1. Lokal anestezi yapılması: diş ve çevre dokuların uyuşturulması.
2. Diş çürüğünün temizlenerek kök kanallarının açılması.
3. Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilmesi.
4. Kök kanallarının içeriğinin (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenmesi.
5. Çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilmesi.
6. Kök kanallarının dezenfeksiyonu: mikroorganizmalardan arındırılması.
7. Kök kanallarının doldurulması.
*Kök kanallarının doldurulmasının amacı kanal boşluğunun hermetik olarak doldurularak mikroorganizmalara ve doku likitlerine karşı bir bariyer oluşturmaktır. Böylece diş cansız olmasına rağmen ağızda varlığını başarıyla sürdürebilir.
* Kanal tedavisi dişin durumuna, hekimin kararına göre genellikle tek seansta tamamlanır. Ancak enfeksiyonlu dişlerde tedavi birkaç seans sürebilir.
* Kanal tedavisinin fiyatı dişin kanal sayısı ve enfeksiyonunun durumuna göre farklılık göstermektedir, fiyat bilgisi için kliniğimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı hissedilir mi?
Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikayetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca efektif olarak kullanmamak veya antienflamatuar bir ilaç kullanmaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.
Kök kanal tedavisinin başarısız olduğunu nasıl anlayabilirim?
Doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90-95 arasındadır. Eğer tedavi sırasında kökler içinde pulpa dokusu kaldıysa (varolan ve atlanan bir kanalın tedavi edilmemesi sonucu olabilir), kök kanal dolgusunun iyi yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızıntısıyla , işlem sırasında perforasyon (delinme) gibi nedenlerle dişin zarar görmesiyle ya da kökler arası bölgede kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisi başarısız olabilir. Başarısız bir kanal tedavisinden sonra çoğu zaman ısırırken veya spontan ağrı meydana gelir.
Kök kanal tedavisi tekrar yapılır mı?
Çoğunlukla kanal tedavisi yenilenerek, varsa hata giderilerek çözüme ulaşılır. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir, ilaçlanır ve yeniden doldurulur.
Eğer bu işlemle de sonuç alınamıyorsa ‘kök ucu rezeksiyonu’ adı verilen cerrahi müdahale uygulanır. Bu işlem sırasında diş köküne ulaşılır; bu bölge ve çevresi cerrahi olarak temizlenir ve kapatılır. Çok köklü dişlerde enfekte kök çıkarılır. Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; o dişin çekimi uygun görülebilir.
Tek diş kök kanal tedavisi işlemi ne kadar zamanda yapılır?
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir. Kanal tedavisi yapılmaması durumunda ilerleyen çürük, diş pulpası ve çevre dokularda daha büyük harabiyetler meydana getirirler bunun sonucu olarak dişte kırılmalar ve çevre dokularda enfeksiyonlar meydana gelebilir daha da ilerleme olursa diş kaybedilebilir.
Kanal tedavisi fiyatları uygulama yapılan dişin kök-kanal sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Diş hekimliğinin uzmanlık dallarından biri olan diş dolgusu da tanım olarak dişin çürük veya aşınma sebebiyle dış yapısında oluşan bozuklukların belli yöntemlerle düzeltilmesidir. Dolgu yapıldığında diş daha uzun süre canlı kalıp işlevlerini yerine getirebilir. Ancak dolgu yapıldıktan sonra da diş bakımına özen gösterilmelidir. Yeteri kadar ağız hijyeni sağlanılmayan durumlarda da dolgu yapılan dişte de çürüme meydana gelebilir.
Bazı durumlarda dolgular değiştirilebilir. Örneğin; eski tip amalgam dolgularda estetik açıdan rahatsızlık verdiğinde yeni bir dolgu ile değiştirilebilmektedir.