Meme Kanseri Teşhisinde Yapay Zeka Doktorları Geçti

Meme kanseri teşhisinde yapay zeka doktorları geçti: Hata oranı neredeyse 4 kat azaldı.

Meme kanserine karşı mücadelede bilim insanları yapay zeka sayesinde önemli bir zafer kazandı. Google Health’de ve İngiltere‘de Imperial College London Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı yaklaşık 29 bin kadının mamografi görüntülerini inceleyebilen yapay zeka geliştirdi.

Teşhis koymada büyük bir başarıya imza atan yapay zekanın mamogramları inceleyerek çıkarttığı sonucun tek bir doktorun koyduğu teşhisten daha doğru olduğu gözlemlendi.

Bununla da kalmayan algoritma mamogramları okurken, hastanın geçmişini bilmemesine rağmen iki doktorun birlikte teşhis koyması kadar daha doğru sonuçlar elde edildiği görüldü.

Teşhisteki hata oranlarında net düşüş

Tek bir radyolog ile kıyaslandığında yapay zekanın hatalı pozitif teşhis (mamogramın hatalı olarak anormal görülmesi) oranının yüzde 5,7’den yüzde 1,2’ye, hatalı negatiflerinin ise (kanserin gözden kaçırılması) yüzde 9,4’ten 2,7’ye düştüğü belirtildi.

Euronews

Kaynak: TheGeyik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Altı doktorun geliştirdiği yapay zeka, meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis etti

Sal Oca 7 , 2020
Google‘ın sağlık araştırmaları birimi Google Health ve İngiltere‘deki Imperial College’ın geliştirdiği bir yapay zeka programı meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis etti. Program, altı doktor tarafından 29 bin kadının mamografi filmleri temel alınarak hazırlandı. Sonuçları bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, geliştirilen algoritma, filmleri iki doktorun birden incelemesi kadar iyi […]
Altı doktorun geliştirdiği yapay zeka, meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis etti

Recent Post